Home Kuriozitete Shpiket video...

Shpiket video-loja që komandohet nga mendja njerëzore

35
0

Studiuesit në Zvicër kanë zhvilluar një teknologji e cila lejon njerëzit me aftësi të kufizuara të luajnë video lojëra, duke përdorur vetëm mendjen e tyre.

Shkencëtarët thonë se qëllimi përfundimtar i projektit është të ndërtojë një sistem përmes së cilit një komandë mund të kontrollohet nga sinjalet e trurit të përdoruesit të tij, duke ndihmuar ata që kanë lëvizshmëri të kufizuar.

Programi, i quajtur ‘Brain Driver’, po drejtohet nga njerëz përfshirë Samuel Kunz, i cili mbeti i paralizuar pas një aksidenti, shkruan Scan.

Ky testim kërkon shumë praktikë dhe përpjekje, shpjegon Kunz. “Unë duhet të jem shumë i përqendruar. Lidhja midis gishtërinjve dhe trurit tim nuk është më. Unë ende përpiqem të lëviz gishtat vetëm në kokën time dhe kështu që duhet shumë përqendrim për ta bërë atë saktësisht në të njëjtën mënyrë çdo herë, “tha ai.

Pra, si funksionon?

Avatarët në internet kontrollohen nga sinjalet e trurit, të transmetuara në kompjuter me elektroda të bashkangjitura në kokat e përdoruesve, shpjegoi Dr Rea Lehner.

“Pra, këto elektroda janë të lidhura me një përforcues dhe më pas me kompjuterin dhe me algoritmet tona në fund. Algoritmet më pas llogaritin sinjalin e trurit dhe dërgojnë komanda në lojë që piloti ynë mund të kontrollojë në të vërtetë.”

Ky proces është shumë kompleks pasi sinjalet e trurit janë të dobëta në krahasim me aktivitetin e muskujve.

Lajmet Kryesore

Të përzgjedhura

Lajmet e Fundit

Te Fundit